SCA2023 / Arta contemporană prinde rădăcini la Casa de Cultură din Hîrtop – program în regiuni

În cadrul programului SCA2023, Casa de Cultură din Hîrtop a fost gazda mai multor evenimente culturale memorabile, care au adus bucurie și inspirație în inimile comunității locale. În cadrul acestui loc emblematic pentru manifestările culturale ale satului, au avut loc Expoziția cu ilustrații MAPS de Maks Graur, expoziția foto Nouă luni în Moldova de Hank Baker, Turul Nomadic și Atelierul de DJ-ing, oferind astfel o diversitate de experiențe artistice. 

Nouă luni în Moldova – expoziție foto de Hank Baker, al cărei vernisaj a avut loc pe data de 17 iunie, este localizată în subsolul Casei de Cultură. Croită de elemente audio și vizuale, aceasta a transformat spațiul subsolului într-un labirint de senzații, stârnind emoții și provocând dialogul interior, întrucât a reușit să creeze un portal către momente cunoscute și simple ale vieții cotidiene. Reușind să capteze emoțiile candide ale oamenilor și autenticitatea peisajelor în care aceștia conviețuiesc, fotografiile documentează subtilități ale realității moldovenești. Fiind sub pământ, spațiul expozițional este aidoma unui buncăr care ar proteja fotografiile –  aceste capsule ale timpului pline de sensibilitate, fragilitate și tot ce am vrea să nu fie efemer. 

expoziția foto Nouă luni în Moldova de Hank Baker

La etajul al doilea din Casa de Cultură, se află expoziția de ilustrații MAPS a lui Maks Graur. Ilustrațiile cercetează conceptul hărții, al migrației și al izolării. Reconceptualizând practica acestui obiect folosit pentru navigație, artistul îl încadrează într-o dimensiune emoțională, conectată mai strâns de experiența personală. 

expoziția de ilustrații MAPS a lui Maks Graur

Pe lângă această experiență vizuală, Casa de Cultură Hîrtop a găzduit și o călătorie prin Turul Nomadic – un program de proiecții de artă video curatoriat de Marin Turea care includea proiecția filme de animație de Ghenadie Popescu, materialului din arhivele centrului SOROS pentru arta contemporană și filmele create de participanții la școala de film „Revedere”, organizată de KSA:K. Prin intermediul acestui maraton nomad de filme de autor și artă video, Casa de Cultură Hîrtop a devenit puntea ce leagă comunitățile locale de locurile de cultură și sociabilitate din întreaga Moldovă. Turul Nomadic a străbătut teritoriul Moldovei, nordul, sudul și centrul țării, răspândind fascinația artei contemporane. 

Turul Nomadic – program de proiecții de artă video curatoriat de Marin Turea

În timp ce Casa de Cultură Hîrtop pulsa de creativitate și inovație, tinerii din sat au avut ocazia să-și prezinte rezultatele în urma atelierului de DJ-ing condus de membrii colectivului PODVAL. Sala de festivități care a găzduit acest eveniment a fost încălzită de lumini multicolore și entuziasmul tinerilor participanți. Această experiență muzicală a adus tinerilor oportunitatea de a construi propriile evenimente în comunitatea lor. 

atelierul de DJ-ing condus de membrii colectivului PODVAL

Interiorul Casei de Cultură din Hîrtop s-a transformat astfel într-o feerie de lumini și culori. Fiind îmblânzit de artă contemporană, muzică mixată live, copii, tineri și adulți curioși, spațiul a devenit ca o inimă ce bate mai puternic datorită unor simțiri vii.



Programul de evenimente SCA2023 / Spații Culturale Alternative este organizat de Coaliția Sectorului Cultural Independent din Republica Moldova și Asociația Oberliht, cu suportul Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Fondului Noii Democrații, Fundației Culturale Europene și Primăriei Municipiului Chișinău.

Leave a comment