Program cultural

Programul cultural #ZSP2018 cuprinde o serie de concerte, tururi ghidate, intervenții și expoziții în diferite spații publice în Chișinău.
Evenimentele culturale se vor organiza în spații mai puțin ordinare, spații abandonate sau pe cale de a-și pierde identitatea, pentru a atrage atenția asupra problemelor și pentru a sensibiliza locuitorii, promovând ideea valorificării spațiului public din oraș ca spațiu pentru exprimare artistică și, de asemenea, arta ca instrument de intervenție, democratizare și deschidere a spațiului public:
Credem că prin intermediul artei, publicul general va privi altfel la problemele de acces și utilizare a spațiilor publice: controlul spațiului public, excluziunea, discriminarea, sexismul, accesul inegal, degradarea bunurilor publice – spații verzi, infrastructura pietonală, nivelul scăzut de participare și democrație urbană.

Proiecții de film și artă video

În cadrul programului #ZSP2018 vom avea 4 proiecții de film documentar care problematizează arhitectura blocurilor din cartierelor rezidențiale concepute în perioada comunistă ( P 44 de Vladimir Stekacev și În spatele porților de fier de de Heidrun Holzfeind), creșterea numărului de mașini și a accidentelor cu implicarea cicliștilor ( Bikes vs cars de Fredrik Gertten) sau situația ecologică dezastruoasă în care se află râurile din Moldova (Râuri, de Ghenadie Popescu).
Parteneri: Centrul de Artă Contemporană KSA:K, blogul de critică de film Briciul

Tururi Ghidate

Tur ghidat al sectorului Ciocana realizat de cecetătorul Kirill Semionov, tur rezultat din cercetarea care a prevăzut explorarea potenţialului cultural al cartierelor rezidenţiale din oraşul Chişinău.
Sâmbătă, 19 mai 2018, 16:00 – 17:00
loc: Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță”, str. Maria Drăgan nr. 1, Chișinău

Despărțirea de Modernitate – Tur ghidat al sectorului Ciocana de Ștefan Rusu, care va atrage atenția asupra contextului în care au luat naștere cartierele muncitorești ale acestei regiuni.
punct de întâlnire: rondul între bdul. Mircea cel Bătrân și bdul.Meșterul Manole
Joi, 24 mai 2018, 18:00

“Chișinău prin monoclu – TRANSECTorial Walk” – trei tururi prin cartierele din Chișinău: Botanica, Buiucani și Râşcani. Aceste tururi urmăresc scopul de a revela identitatea acestor cartiere în care locuiește marea majoritate a populației din Chișinău. Foste moșii și suburbii ale Chișinăului, transformate în perioada sovietică în cartiere-dormitoare, astăzi aceste sectoare se dezvoltă în umbra centrului orașului și încearcă să-și contureze specificul și identitatea. “TRANSECTorial walk” va include tururi (cu durata de 2 ore), fiecare fiind ghidat de câte o persoană specializată în sectorul respectiv. Fiecare tur va avea un itinerar unic, conceput ca să povestească și să evidențieze identitatea cartierelor din Chișinău. Tururile ghidate “Chişinău prin monoclu” sunt organizate sistematic de Centrul de Urbanism şi au drept scop familiarizarea orăşenilor cu istoria diverselor personalităţi, locuri şi evenimente din viaţa de ieri şi de astăzi a oraşului ca spre final să fie consolidat simţul de apartenenţă a cetățenilor faţă de oraşul în care trăiesc și activează. Aceste tururi sunt organizate în parteneriat cu Centrul de Urbanism din Chișinău
Vineri, 25 mai 2018, 18:00 – 20:00
Chișinău prin monoclu – TRANSECTorial Walk – tur ghidat în sectorul Buiucani de Nicolae CHIRNEV [MD]
punct de întâlnire: intrarea în Parcul Alunelul (str. Calea Ieșilor, Chișinău) – harta
Sâmbăta, 26 mai 2018, 16:00 – 18:00
Chișinău prin monoclu – TRANSECTorial Walk – tur ghidat în sectorul Râșcani de Feodor EVSTIGNEEV [MD]
punct de întâlnire: Obeliscul Voluntarilor Bulgari (Șipca, str. N. Dimo 6).
Duminica, 27 mai 2018, 16:00 – 18:00
Chișinău prin monoclu – TRANSECTorial Walk – tur ghidat în sectorul Botanica de Dmitrii ELNIC [MD]
Punct de întâlnire – În fața Oficiului Stării Civile Botanica (bd. Dacia 37).
 – harta

Tur ghidat al cartierului Solnecinîi din Bender, realizat de cercetătorul Maxim Poleacov, tur rezultat din cercetarea care a prevăzut explorarea potenţialului cultural al cartierelor rezidenţiale din oraşul Bender.
Vineri, 25 mai 2018, 11:00 – 12:00
punct de întâlnire: Gara feroviară Bender 2, (str. Titova 76, Bender)

Expoziții

În cadrul programului cultural al #ZSP2018 vor avea loc trei expoziții de artă contemporană care vor problematiza situația cartierelor rezidențiale și accesul locuitorilor la cultură.

”Panoul de onoare”, expoziție realizată de artista vizuală din Bender, Carolina DUTCA în cadrul rezidenței artistice CHIOSK AIR în parteneriat cu Pretura sectorului Botanica.
Expoziția constă dintr-o serie de portrete foto ale locuitorilor din sectorul Botanica însoțite de texte discriptive.
Marți, 22 mai 2018,20:00 – 20:30,locație: Pretura sectorului Botanica (str. Teilor nr. 10, Chișinău) – harta

Expoziția ”Culture/Future of the Neighborhoods”, va prezenta lucrările artiștilor participanți la atelierul de intervenții artistice în spațiul public cu participarea lui Vladimir Turner și Martina Machovicova
Miercuri, 23 mai 2018,19:00 – 20:00, locație: Zpațiu, Casa Zemstvei Guberniale (str. Al. Șciusev 103, Chișinău) – harta

”Toleranța: Cum o înțelegem” – vernisarea expoziției cu afișe curatoriată de Anna VASINA și Aliona CIOBANU
Joi, 24 mai 2018, 20:00 – 21:00, locație: standurile pentru ziare din strada Pușkin, Chișinău (Parcul Catedralei) – harta

Concerte

Concertele vor avea loc în interiorul cartierelor rezidențiale și în spații semi-abandonate: fostul cinematograf Iskra, Parkul Zaikin, Cinematograful Buiucani și Apartamentul deschis, spațiu coordonat de Asociația Oberliht, cu participarea muzicienilor din dreapta și stânga Nistrului și câteva formații de muzică din Elveția.

Descarcă #ZSP_Program_RO 
Cкачать #ZSP2018 программа
Download #ZSP2018 program EN

A 3-a ediție a Zilelor Spațiului Public este organizată de Asociația Oberliht din Chișinău în colaborare cu Centrul de Informare Legală Apriori  din Tiraspol, cu sprijinul Uniunii Europene, oferit prin Programul „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD: Poduri de încredere peste Nistru – Мосты доверия через Днестр, precum și al  Ministerului Educației, Culturii și Cercetării a Republicii Moldova, Institutului Suedez, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), Artslink și Erasmus+.
Parteneri: Centrul de Urbanism, Cinematograful Buiucani, Centrul de Artă Contemporană KSA:K, Masă Critică, Laborator MIEZ, Pretura Sectorului Botanica, Pretura Sectorului Ciocana, Political Critique, Tranzit.ro Iași, Subtopia, Facultatea de arte plastice, decorative și design, Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice.
Parteneri media: Art Ploshadka, Briciul, #Diez, Locals.md, Ziarul de Gardă, Orașul meu, Platzforma, Urbana.md, Youth.md.

Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactați la:
tel: 022 286317, 079910102
email: info@oberliht.org
oberliht.org/zsp