Zpațiu

Joi, 29 iunie 2023, 19:00-20:30
str. Al. Șciusev 103
Parteneriate public-civice pentru spații culturale deschise – masă rotundă moderată de Vitalie Sprînceană

Masă rotundă „ Parteneriatele public civice pentru spații culturale deschise” va pune în discuție modele de parteneiate public-civice, care reprezintă o alternativă parteneriatului public-privat și vine cu un nou design instituțional, în care forul democratic al cetățenilor este cuplat cu stabilitatea instituțională a administrației publice. Aceste parteneriate au o putere de transformare, deoarece apar ca încercări de a transforma un oarecare bun, într-un bun comun, prin democratizarea modelelor de guvernare.

CSCI este o platformă națională de advocacy în domeniul culturii, care, în calitate de organizație-umbrelă, reunește organizații neguvernamentale și inițiative necomerciale din sectorul culturii ce își desfășoară activitatea într-un mod autonom, fără imixtiunea statului sau sectorului comercial în politica lor curatorială și editorială. 

Joi- Vineri, 29 iunie – 30 iunie 2023, 17:00-22:00
Sâmbătă, 1 iulie 2023, 18:00-22:00
Duminica, 2 iulie 2023, 15:00-18:00
str. Al. Șciusev 103
Reteritorializare totală – expoziție multimedia cu Oleksandr Sirous [UA] și Eva Holts [UA]

Oleksandr Sirous și Eva Holts participă la programul de rezidență pentru artiști CHIOȘC AIR și prezintă în cadrul acesteia noile lor lucrări. Instalația multimedia „Reteritorializare Totală” a lui Oleksandr, rezultat al atelierului de artă video condus de artist la Zpațiu prezintă o instalație multimedia care în timp real face vizibile consecințele războiului din țara lui, făcând uz de metode științifice de combinare a datelor disponibile. Lucrarea Evei Holts, prezintă documentarea performance-ul „Coafură” care va fi executat joi 29.06 Eva și montat pentru expoziția video. Artiștii își propun să protejeze integritatea și independența culturală și intelectuală a Ucrainei de imperialismul rus, folosind noi media în calitate de unealtă ce ar permite documentarea și deconstruirea acțiunilor militare într-o imagine artistică.

Oleksandr este un artist ucrainean new media, membru activ al Studioului Photinus, fruntași ai artei noi media ucrainene.
După 1,5 luni petrecut în buncăre și adăposturi în urma invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, a fost nevoit să părăsească Ucraina. Din prima zi a șederii sale în Europa, el a avut un obiectiv clar – să apere și să dezvolte limbajul unic al artei new media ucrainene și să ajute financiar și militar partea comunității sale care participă în prezent la luptele din estul Ucrainei.
Eva Holts [UA] este o artistă absolventă în fotografie la școala MYPH a lui Sergiu Melnichenko. Ea fotografiază obiecte, în special jucării, combinându-le în moduri indirecte, împreună cu articole de uz casnic, alimente sau flori, apoi așezându-le în casă, pe stradă sau în aer liber. Combinația specifică de elemente și interacțiunea lor în spațiu este punctul ei cheie, pentru că atunci se întâmplă ceea ce Eva numește magie – lucrurile prind viață. Presupusul ei rol este acela de a determina potențialul și condițiile în care lucrurile ei ar lua viață.

Zpațiu a apărut pe harta Chișinăului în 2013 cu scopul de a construi o comunitate și de a asigura spații deschise pentru inițiativele culturale independente din Moldova. Aflat la Casa Zemstvei, Zpațiu una dintre puținele alternative care oferă spații deschise și accesibile pentru scena de artă locală și publicu larg și găzduiește ateliere pentru artiști, spații pentru repetiții, spațiu de coworking, o cafenea și o grădină, precum și un spațiu care a fost amenajat pentru evenimente publice (expoziții, conferințe, proiecții etc.) Facilitățile și programul său public sunt oferite gratuit.