ateliere / workshops

RO
– – – – –

IMG_1784_web

Mesaje și simboluri – atelier cu Jihanne El Meddeb [FR]
13 – 14 septembrie 2016
BUNCHER (AMTAP Facultatea Arte Plastice, blocul III str. 31 August 1989, nr. 137, Chișinău103, Chişinău)

În perioada 13-14 septembrie 2016, în cadrul programului Apropierea prin artă a spațiului public la AMTAP se va desfășura un atelier ghidat de Jihanne El Meddeb. Jihanne își propune să realizeze împreună cu studenții de la specialitățile de arte plastice un atelier bazat pe practici artistice artizanale realizate individual sau colectiv. Creația asamblată participativ facilitează găsirea ungiurilor de vederi diferite de cotidianul pragmatic.

Jihane El Meddeb a studiat Arte Plastice la Rouen, totuși scrisul a fost dintotdeauna activitatea ei principală. Fie prin instalații video sau spectacole colective, munca ei întotdeauna derivă din aceeași sursă poetică. Mediul pe care se întîmplă să-l aleagă se referă la necesitatea de a crea o relație animată cu lumea și ceilalți. În timp ce conținutul este evident transmis verbal, schimbul trebuie să treacă în primul rînd prin corp, într-o formă fizică, întruparea cuvîntului scris în ”aici” și ”acum”. Această relație nu este realizată prin intimitatea unui simplu recital, dar printr-un timp împărtășit într-un spațiu pe care artistul îl adoptă și transformă. Relația creată, deși fragilă, este totuși esențială întrucît insuflă dorința de adeziune la o cumunitate, deși trecătoare.

Apelul de participare îl găsiți la acest link

– – –

13724121_538689359665889_5244276787376659578_o

Acțiune colectivă pentru cultură independentă
Trainer: Igor Stokfiszewski [PL]

14 septembrie 2016, ora 09:30 – 13:00
Zpațiu (Casa Zemstvei Guberniale, str. Al. Șciusev 103)

Igor Stokfiszewski este cercetător, participant și inițiator al teatrului social, teatrului comunitar, și activitatilor artei participative. El a cooperat printre altele cu Workcenter-ul lui Jerzy Grotowski și Thomas Richards (Pontedera, Italia), cu colectivul german Rimini Protokoll, și cu artiștii: Artur Zmijewski, Paweł Althamer și Jasmina Wójcik. Este co-curator al activităților artistice și sociale din spațiile post-industriale: Zakłady. Ursus 2014 [Fabrica. Ursus 2014] și Ursus – spacer w Czasie [Ursus – O călătorie în timp] (2015). Membru al echipei celei de-a 7 Bienală de Artă Contemporană din Berlin (2012). Autor al cărții Zwrot polityczny [Turnura politică] (2009) și co-editor, printre altele, al volumelor: ”Built the City. Perspectives on Commons and Culture” (2015) și ”Jerzy Grotowski – Teksty zebrane” [Jerzy Grotowski Antologie de texte] (2012). Membru al echipelor: Krytyka Polityczna, Pracownicy Sztuki [Art Workers], Comisia sindicatului Inițiativei lucrătorilor, lector la Institutul de Studii Avansate din Varșovia.

Bazînduse pe experiențele anterioare de organizare ale campaniilor în jurul bunurilor comune, spațiului public și justiției sociale din Polonia (fabrica Ursus, drepturile lucrătorilor din domeniul culturii, Cracovia Împotriva Jocurilor), Igor Stokfiszewski își propune să prezinte instrumente și strategii de organizare a acțiunii colective în domeniul culturii și să aducă în discuție provocările care apar în procesul de organizare a campaniilor etc.

Apelul de participare îl găsiți la acest link

Participarea este gratuită. Atelierul se va desfășura în limba engleză.

– – –

de-clic-ro-web-800px

Strategii de implementare a unei campanii
Trainer: Tudor Brădățan (de-clic.ro)

15 septembrie 2016, ora 09:30 – 13:00
Zpaţiu (Casa Zemstvei Guberniale, str. Al. Şciusev 103, Chişinău)

Campaniile reprezintă o modalitate eficientă prin care actorii societății civile (activiști, ong-uri, think tank-uri, inițiative civice și cetățeni implicați) pot participa la procesul de adoptare a deciziilor, pot influența politici publice și pot promova anumite cauze sociale.

Campaniile permit creșterea vizibilității cauzelor, sensibilizarea opiniei publice, mobilizarea eforturilor diverșilor actori relevanți (autorități, mass-media, alte inițiative civice). Totodată campaniile oferă platforme și posibilități de acțiune comună pentru diverși actori.
Realizarea cu succes a unei campanii presupune utilizarea eficientă a unor instrumente off-line și on-line, lucrul cu multiple audiențe, elaborarea unor strategii și scenarii de campanie pe termen scurt și lung etc.

Tudor Brădățan a avut o implicare foarte activă în campania Salvați Roșia Montană! dar și pe platforma de campanii on-line de-clic.ro (o platformă ce adună peste 100 mii de utilizatori).
Atelierul de campaigning își propune să sintetizeze această bogată experiență într-un model de campanie on-line și off-line centrat pe o temă din Chișinău.

În cele 3 ore ale atelierului participanții vor învăța sa utilizeze instrumente on-line (petiții, site-uri de campanii, rețele sociale) dar și off-line (întîlniri, marșuri, evenimente culturale) pentru a crea vizibilitate pentru o cauză și pentru a mobiliza susținere. De asemenea, participanții vor elabora o campanie socială prototip pe o temă aleasă de ei.

Structura atelierului:
09:30 – înregistrarea participanților
09.45 – 10.15 Prezentarea experienției de-clic.ro
10:15 – 11:00 Prezentarea unor studii de caz de participantii locali
11:00 – 11:15 Coffee break
11:15 – 12:45 Elaborarea unei campanii pentru unul din studiile de caz prezentate de participanții locali
12:45 – 13:00 Prezentarea finală

http://www.de-clic.ro este prima platformă de petiții, apeluri la acțiune și activism online creată exclusiv pentru România, care susține utilizarea eficientă a instrumentelor de presiune online pentru ca vocea celor mulți să conteze acolo unde lobby-ul partidelor sau al corporațiilor se face cel mai intens resimțit și aduce prejudicii democrației. În prezent, platforma găzduiește petiții lansate de echipa de-clic.ro în parteneriat cu experți și ONG-uri specializate.

Apelul de participare îl găsiți la acest link

Participarea este gratuită. Atelierul se va desfășura în limba română.

– – –

harta_web_800px

Cartografierea resurselor comune din oraș cu ajutorul hărților on-line
Trainer: Florin Bădiță [RO]

16 septembrie 2016, ora 09:30 – 13:00
Zpațiu (str. Al. Șciusev 103, Chișinău) 

Hărțile participative on-line (crowdmaps) sunt un instrument foarte util pentru campaniile sociale. Datorită caracterului deschis, participativ, cît și abilității de a încorpora metainformație (localizare, fotografii, video etc) acestea devin un instrument multifuncțional cu o multitudine de uzuri: pot arăta difuzarea incendiilor pe o suprafață dată, pot arăta răspîndirea unor epidemii, pot sugera despre incidența unor factori (crimă etc) în anumite locații.

În cadrul atelierului, Florin Bădiță va oferi un scurt atelier despre utilizarea tehnologiilor on-line în activismul civic. Participanții vor fi instruiți în privința modului în care pot face poze gen “google street view” cu telefonul mobil, putând captura amprenta unui loc în timp și cum poate fi folosită baza de data OpenStreetMap pentru a susține cauze civice, dar si care sunt primii pași în folosirea unor tool-uri GIS gratuite, precum QGIS, JOSM , etc.

Structura atelierului:
09:30 – 09:45 Înregistrarea participanților
09:45 – 11.00 Instrumente on-line: hărți, QGIS, JOSM, crowdmap.
11:00 – 11:20 Coffee Break
11.20-13.00 Exercițiu practic: cartografierea surselor publice de apă potabilă din orașul Chișinău (în baza materialului colectat în prealabil).

Apelul de participare îl găsiți la acest link

Participarea este gratuită. Atelierul se va desfășura în limba română